10 dkg dió
1 citrom
25 dkg lágy vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
45 dkg liszt
4 tojássárgája
1 tojásfehérje
10 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A diót durvára összevágjuk, a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kinyomjuk, átszűrjük.
A sütőt 180-200 fokra bekapcsoljuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citrom héját és levét, egyenként hozzáadjuk a sárgáját, majd több részletben beledolgozzuk a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt; jól formázhatónak kell lenni a tésztának).
Diónyi adagokat szaggatunk ki belőle, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét).
Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel lyukat fúrunk a közepébe. Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15- 20 percig sütjük, szép világos színűre.
Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe pikáns, savanykás lekvárt teszünk. Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése