Magamról

Saját fotó
Nagykáta, Pest., Hungary
MAGAMRÓL:MAGYARORSZÁGON-NAGYKÁTÁN SZÜLETTEM.ITT ÉLEK.EGY LÁNYOM , EGY FIAM ,ÉS NÉGY UNOKÁM VAN. 41 ÉVIG DOLGOZTAM,A MUNKÁMAT NAGYON SZERETTEM.JELENLEG A CSALÁD AZ ÉLETEM KÖZPONTJA.SZERETEM A VIRÁGOKAT, SOKAT KERTÉSZKEDEM-ÉS AZ UNOKÁIMMAL FOGLALKOZOM.KEVÉS SZABAD IDŐMBEN INTERNETEZEM.70 ÉVES MÚLTAM. SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK AZ ÚJ OLDALAMON.RÉGI PPS-EK A KATT IDE KÉPEN MEGTALÁLHATÓK

Régi pps lapom itt:

2021. október 20., szerda

HATLAPOS

 Hozzávalók a tésztához:

kb. 16-18 szelethez 
60 dkg finomliszt
10 dkg zsír
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
kb. 1,5-2 dl tej

A krémhez:
7,5 dl tej
2 púpos evőkanál kakaópor
2 tojássárgája
7 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
8 dkg vaj

lkészítés:
  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojást, végül annyi tejet, hogy egy könnyen kezelhető, jó nyújtható tésztát kapjunk. (Ne legyen ragacsos, de kemény se.) 6 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, kb. 16x24 cm-es téglalapra. Majd egy enyhén vajazott/lisztezett tepsi hátulján megsütjük a lapokat - mindegyiket 6 percig! előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben. (Ne süssük túl, világos maradjon a tészta! Nem baj, ha még puha, amikor kivesszük a sütőből - hűlés közben még szilárdulni fog. Hagyományos sütőben 180 fokon süssük.)
  2. A krémhez a tojássárgákat 4 evőkanálnyi cukorral picit habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, mellyel szép simára keverjük. Felengedjük 1-2 dl tejjel, mellyel szintén jó simára keverjük.
  3. A maradék cukrot összekeverjük az átszitált kakaóporral egy lábasban, hozzáöntjük a maradék tejet is és elkezdjük lassan forralni (közben kevergetjük, hogy a cukor szépen elolvadjon). Levesszük a tűzről, keveset hozzáadunk a tojásos-lisztes keverékhez a hőkiegyenlítés miatt, majd az egészet beleöntjük a lábasba (a kakaós tejhez), visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon sűrű krémmé főzzük folyamatos kevergetés mellett. Majd elzárjuk alatta tűzhelyet és amíg forró, belekeverjük a vajat. 
  4. A még meleg krémmel megtöltjük a lapokat és hűtőbe tesszük 1 éjszakára. 
  5. Másnap szeletelés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten is át tudjon puhulni, majd meghintjük a tetejét porcukorral és kb. 3x5 cm-es szeletekre szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése