Hozzávalók:
kb. 15 darab nagyobb batyuhoz
3 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 csapott evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
8 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
1 csipet só
1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
1 tojássárgája
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
1 evőkanál búzadara
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál kristálycukor - ízléstől függően
2 tojásfehérje
A tetejére:
1 tojássárgája
1 teáskanál tej vagy víz
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- A lisztben elkeverjük a sót, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgát, végül bedagasztjuk a tésztát a felfuttatott élesztővel. (Jó lágy, kellemes tapintású, nem ragacsos tésztát kell kapnunk - ha egy icipicit ragad, az nem baj.) Letakarva 30 percig kelesztjük.
- A túrót összekeverjük a cukrokkal, búzadarával. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá, majd óvatosan beleforgatjuk a túróba.
- A tésztát kinyújtjuk kb. 6-7 mm vastag téglalap alakúra és kb. 10x10 cm-es téglalapokra felvágjuk. Mindegyik közepére teszünk a túrós töltelékből, a négy sarkait összefogjuk/összecsípjük.
- Kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük őket és 10-15 percig kelesztjük. Majd a tetejüket lekenjük a tojássárgája+tej keverékével.
- Előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 25-30 perci
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése