Magamról

Saját fotó
Nagykáta, Pest., Hungary
MAGAMRÓL:MAGYARORSZÁGON-NAGYKÁTÁN SZÜLETTEM.ITT ÉLEK.EGY LÁNYOM , EGY FIAM ,ÉS NÉGY UNOKÁM VAN. 41 ÉVIG DOLGOZTAM,A MUNKÁMAT NAGYON SZERETTEM.JELENLEG A CSALÁD AZ ÉLETEM KÖZPONTJA.SZERETEM A VIRÁGOKAT, SOKAT KERTÉSZKEDEM-ÉS AZ UNOKÁIMMAL FOGLALKOZOM.KEVÉS SZABAD IDŐMBEN INTERNETEZEM.70 ÉVES MÚLTAM. SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK AZ ÚJ OLDALAMON.RÉGI PPS-EK A KATT IDE KÉPEN MEGTALÁLHATÓK

Régi pps lapom itt:

2020. november 8., vasárnap

HÁZI HAMBURGER

 

Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:
9 darabhoz:
60 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
2 evőkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
1 tojás
10 dkg natúr joghurt
fél dl olaj
+ 1 tojás a kenéshez a tetejére és szezámmag

A húspogácsához:
kb. 50 dkg darált sertéscomb
só és őrölt fekete bors

Az összeállításhoz:
9 vékony szelet sajt (nálam most sárga cheddar) 
1 vöröshagyma
1 lila hagyma
2 nagyobb paradicsom
1 uborka
1 kerti saláta
+ mustár, ketchup, majonéz ízlés szerint   
pici vaj

A zsemlék elkészítése:
  1. A tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, de nem futtatjuk fel. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval és a maradék cukorral - a közepébe mélyedést csinálunk, ide beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, az olajat és az élesztős tejet.
  2. Kézzel vagy géppel is dagaszthatjuk: amikor a tészta szép sima és kezd fényesedni és nem ragad a tálhoz (vagy a kezünkhöz), egy konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan kiborítjuk az enyhén lisztezett gyúrótáblára és 9 egyforma darabra vágjuk, melyeket gömbölyűre formálunk és letakarva 15 percig kelesztjük.
  4. Ezután ismét átformázzuk a zsemléket: miközben a tésztát az óra járásával egyező irányba folyamatosan forgatjuk, körben a szélét alulról visszahajtjuk - ezt addig végezzük, míg szép gombócot kapunk. Ekkor a tenyerünkkel szabályos kis cipóra igazítjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire/sütőlemezre sorakoztatjuk őket - egymástól picit távolabb. A tetejüket lekenjük a felvert tojással és kb. 30 percig a duplájára kelesztjük.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra (alsó-felső sütés), majd a zsemlék tetejét ismét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és kb. 20-25 alatt aranybarnára sütjük. 
  7. Sütés után rácsra téve hűlni hagyjuk. 
A húspogácsa elkészítése:
Mielőtt elkészítjük a húspogácsákat, előtte a paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát megmossuk, megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük. A salátát megmossuk.
  1. A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 9 egyenlő gombócra osztjuk. A gombócokat tenyerünkkel szétlapítjuk kb. 1,5 cm vastag húspogácsára.
  2. Ha grillserpenyőben sütjük, akkor nem kell alá olaj, ha viszont sima teflonserpenyőben sül, akkor pici olajat csepegtetünk alá és így sütjük a húspogácsák oldalát közepes lángon 2-2 percig. Ha biztosak szeretnénk lenni, hogy szépen átsüljön, amikor átfordítottuk a húsokat a másik oldalukra, az utolsó percben tehetünk a serpenyőre egy fedőt, így egész biztos, hogy jól átpárolódik a hús közepe is. Viszont ugyanebben az időben, tehát az utolsó 1 percben tegyünk minden hús tetejére egy szelet sajtot is, hogy ráolvadjon.
Összeállítás:
  1. A zsemléket vágjuk ketté: egy serpenyőbe tegyünk picike vajat (tényleg csak picit) és minden zsemlét vágott felét pirítsuk meg egy kicsit (a zsemle alsó és felső vágott felét is). 
  2. Ekkor a zsemle alsó felére jöhet a húspogácsa a ráolvadt sajttal, majd ízlés szerint mehet rá a saláta, paradicsom-, uborka-, paprika- és hagyma szelet. 
  3. Tehetünk rá ízlés szerint ketchupot, majonézt, mustárt is, majd ráhelyezzük a zsemle tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése